Wegańska kuchnia kresowa
Region
Niedz. 28.04.2024 13:08:55
28
kwi 2024
kwi 2024
Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego zorganizowało spotkanie oraz warsztaty poświęcone kuchni kresów wschodnich z uwzględnieniem potraw wegańskich i wegetariańskich. Warsztaty poprowadził wydawca wielu publikacji kulinarnych Paweł Ochman.
W sobotę, 27 kwietnia w świetlicy w Łobaczewie Małym odbyły się warsztaty kulinarne. Podczas wydarzenia, wykład poprowadził przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego dr Dominik Orłowski oraz Paweł Ochman. Na zaproszenie Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego, które były inicjatorkami warsztatów licznie odpowiedziały KGW z terenu gminy Terespol oraz zaprzyjaźnione: KGW ,,Rumianki,, z Romanowa, KGW z Guzówki powiat łukowski KGW z Nepli, KGW z Kuzawki, KGW z Małaszewicz, KGW z Polatycz, KGW z Samowicz, KGW z Bohukał, Frykasy z Kodnia oraz Klub Seniora Złoty Wiek z Małaszewicz. Czas po warsztatach umilał zgromadzonym Zespół Podlasianki z Rokitna.Okazuje się, że kuchnia wegańska czy też wegetariańska to nie jest nowość ostatnich lat, a jest ona znana od setek lat. Więcej o tej kuchni opowiedział Paweł Ochman, autor książek o kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego rozpoczynając swoją działalność. Przeprowadziło wywiady etnograficzne z najstarszymi mieszkankami Łobaczewa Małego i Dużego zbierając tym samym przepisy kuchni żydowskiej i tatarskiej. Jak podkreśliła Jolanta Gawryluk, szefowa Koła jest to kuchnia biedna. - Udało nam się to zrobić, odtwarzamy wszystkie te potrawy naszych dziadków i pradziadków i promujemy je na imprezach lokalnych jak również na konkursach kulinarnych - podkreśliła Jolanta Gawryluk.
Na zaproszenie, na warsztaty licznie przybyły delegacje KGW nie tylko z terenu gminy Terespol czy powiatu bialskiego, ale także innych powiatów. Z kilkoma uczestniczkami udało się porozmawiać.
Na spotkanie przyjechał również Zespół Podlasianki z Rokitna, który umilał czas pięknym śpiewem.
Zobacz Galerię
40 Zdjęć
0 komentarze